Je kunt weer meer lenen: hypotheekrente daalt tot niveau begin januari.

Voor de zesde week op rij is de hypotheekrente gedaald en daarmee zijn we weer terug op het niveau van begin dit jaar. Dat blijkt uit gegevens van De Hypotheker.

De tienjaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat daarmee weer op 4,26 procent, aldus de hypotheekadviseur.
Dat is precies het niveau waar deze in de eerste week van dit jaar ook stond, aldus woordvoerder Carina Kloet.

Meer lenen

Sinds begin november is de tienjaarsrente gedaald met 0,3 procentpunt, aldus De Hypotheker. Een lagere rente betekent dat huizenkopers meer kunnen lenen.
Hoeveel precies je meer kunt lenen hangt af van je inkomen.

10, 20 of 30 jaar

De verschillen tussen de hypotheekrentes met verschillende looptijden zijn nu minimaal, aldus de Hypotheker.
Zo ligt de rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar maar 0,1 procentpunt hoger dan bij een looptijd van 20 jaar.

En het renteverschil tussen een looptijd van 10 jaar en 20 jaar is nu 0,3 procentpunt. Normaal zijn die verschillen groter. 

'Langere looptijd kan interessant zijn'

Doordat de verschillen tussen verschillende looptijden nu zo klein zijn, kan het interessant zijn voor huizenkopers om voor een langere looptijd te kiezen, zegt Kloet.
Als je nu een hypotheek afsluit en je gaat over tien jaar verhuizen, dan kun je besluiten om toch voor een langere looptijd te gaan, legt ze uit.

Want mocht de hypotheekrente dan weer zijn gestegen, dan kun je je lagere rente meenemen. En als de hypotheekrente dan wel lager zijn dan nu, dan kun je voor die lagere rente kiezen.

Een langere looptijd kost je in de tussentijd natuurlijk wel geld, omdat de hypotheekrente dan wat hoger is.

ECB

De recente daling van de hypotheekrente komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) eind oktober besloot om de rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB niet verder te verhogen, aldus De Hypotheker.

De ECB heeft de officiële rente een aantal keren verhoogd, om de inflatie de kop in te drukken. Verwacht wordt nu dat de inflatie zal dalen.

Bron artikel: RTLnieuws.nl 08-12-2023

Persoonlijk | Ondernemend | Deskundig

Uw zekerheid, onze zorg Onafhankelijk en persoonlijk Persoonlijk advies op maat Uw belang staat voorop!

Vincent van Goghstraat 46 5671 GZ Nuenen 040-2951080 info@kortmann-adviesgroep.nl Kifid: 300.007.074 AFM: 12010727 KvK: 17118825
Dienstverleningsdocumenten Privacyverklaring Facebook LinkedIn
Webdesign: Trendo