Huizenmarkt koelt af: meer kansen voor jongeren.

Het is voor jonge huizenkopers iets makkelijker geworden om een woning te kopen nu de huizenmarkt wat lijkt af te koelen. Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers tot 35 jaar nam dit jaar met 17 procent toe ten opzichte van de laatste vijf maanden van vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.

In de vorige kwartalen daalde het aantal aanvragen in de leeftijdsgroep juist telkens. Jonge huizenkopers krijgen volgens de adviseur niet alleen meer kansen in gebieden als Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland, maar ook in de Randstad, vooral in Zuid-Holland en Utrecht.

Huizenmarkt koelt af 

Het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is sinds begin dit jaar met 9,5 procent gestegen, wat minder sterk is dan de toename in de leeftijdsgroep tot 35 jaar. Volgens De Hypotheker laat dat zien dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen. De huizenprijzen liggen 2 procent lager dan eind 2021 en dat is een trendbreuk met de afgelopen jaren.

Een andere oorzaak is de hypotheekrente die in vergelijking tot januari met bijna 2 procent is gestegen. Daardoor kunnen huizenkopers minder lenen.

Maar de stijgende hypotheekrente heeft ook een positief effect. Doordat starters op de huizenmarkt minder concurrentie hebben, zijn ze minder gedwongen om ver boven de vraagprijs te bieden. Ook de gespannen arbeidsmarkt is een steuntje in de rug voor starters. Jonge huizenkopers kunnen sneller een baan vinden, wat de vooruitzichten op een betaalbare woning vergroot.

Vraag naar woningen

De vraag naar betaalbare woningen blijft ondertussen wel onverminderd groot, merkt de adviseur. Het gemiddelde hypotheekbedrag in de groep tot 35 jaar steeg sinds begin dit jaar met 10 procent in vergelijking met een jaar geleden. Bij jonge huizenkopers bedraagt een hypotheek momenteel gemiddeld 318.000 euro.

Ondanks de positieve ontwikkelingen voor jonge huizenkopers is het volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker cruciaal dat starters een steuntje in de rug blijven krijgen bij het kopen van een woning. Volgens hem is het belangrijk dat er extra mogelijkheden komen om in te stromen op de woningmarkt of de doorstroming te stimuleren.

Bron artikel: RTL nieuws 09-06-2022

Persoonlijk | Ondernemend | Deskundig

Uw zekerheid, onze zorg Onafhankelijk en persoonlijk Persoonlijk advies op maat Uw belang staat voorop!

Vincent van Goghstraat 46 5671 GZ Nuenen 040-2951080 info@kortmann-adviesgroep.nl Kifid: 300.007.074 AFM: 12010727 KvK: 17118825
Dienstverleningsdocumenten Privacyverklaring Facebook LinkedIn
Webdesign: Trendo