Grens NHG-hypotheek verhoogd naar 435.000 euro in 2024

Huizenkopers die zich graag willen indekken tegen financiële rampspoed met de NHG-verzekering kunnen volgend jaar een duurder huis kopen. De grens gaat omhoog naar 435.000 euro. Dat is 30.000 euro meer dan de huidige grens van 405.000 euro.

De hoogte van de NHG-grens wordt jaarlijks bepaald. Daarbij wordt gekeken naar de huizenprijzen in de laatste 27 maanden. 

Die huizenprijs daalt volgens het CBS al een jaar lang. Toch is het oprekken van de NHG-grens volgens demissionair minister Hugo de Jonge (woningmarkt) nodig. "Door de verhoging van de grens blijft een hypotheek met NHG toegankelijk voor veel kopers van een woning," schijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Onduidelijk is hoe de NHG-grens zoveel kan stijgen, terwijl de huizenprijzen al een jaar dalen. Bij NHG was niemand bereikbaar voor een toelichting.

Restschuld kwijtgescholden

De NHG werkt als een soort verzekering, om te voorkomen dat huizenbezitters die in de financiële problemen raken met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen door baanverlies, een scheiding of het overlijden van een partner. 

Via de NHG krijgt de bank of andere hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De restschuld is vervolgens in handen van NHG, die deze kan kwijtschelden. 

Om een NHG-hypotheek te kunnen krijgen moeten huizenkopers wel 0,6 procent provisie over het totale hypotheekbedrag betalen. Dat bedrag is volgend jaar maximaal 2610 euro. In ruil hiervoor is het vaak wel mogelijk om een lagere hypotheekrente te bedingen bij de hypotheekverstrekker. Die loopt immers minder risico dankzij de garantie. 

Bron artikel: RTLnieuws.nl 25-10-2023

Persoonlijk | Ondernemend | Deskundig

Uw zekerheid, onze zorg Onafhankelijk en persoonlijk Persoonlijk advies op maat Uw belang staat voorop!

Vincent van Goghstraat 46 5671 GZ Nuenen 040-2951080 info@kortmann-adviesgroep.nl Kifid: 300.007.074 AFM: 12010727 KvK: 17118825
Dienstverleningsdocumenten Privacyverklaring Facebook LinkedIn
Webdesign: Trendo