Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder door hoge huizenprijzen
Steeds meer mensen sluiten een aflossingsvrije hypotheek af, ondanks alle risico's die daaraan verbonden zijn. Vooral onder jonge huizenkopers wint de hypotheekvorm snel aan populariteit. De reden? De alsmaar stijgende huizenprijzen en lage hypotheekrentes.
Een aflossingsvrije hypotheek wordt zowel voor de aankoop van een woning als voor het verhogen van de huidige hypotheek vaker afgesloten, meldt De Hypotheker vandaag op basis van eigen cijfers.
Jonge huizenkopers
Het aantal jonge huizenkopers dat in 2021 een aflossingsvrije hypotheek heeft aangevraagd, is volgens de hypotheekadviseur met ruim een kwart gestegen in vergelijking met 2020.
Volgens Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, komt dat door de lage hypotheekrente in combinatie met de explosieve stijging van de huizenprijzen. Hoewel starters over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek wegen de lagere maandlasten daar volgens Luiten tegenop.
Jonge huizenbezitters
Het aantal jonge huizenbezitters tot 35 jaar dat een aflossingsvrije hypotheken heeft aangevraagd om de eigen woning te verbeteren, steeg zelfs met ruim 115 procent. Die explosieve groei komt vooral doordat steeds meer mensen hun bestaande woning willen verbouwen of verduurzamen.
Door de extreem hoge huizenprijzen kiezen jonge huizenbezitters er volgens De Hypotheker liever voor te investeren in hun bestaande huis, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de overwaarde op de huidige woning.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen consumenten alleen de rente. Ze lossen niets af maar moeten aan het einde van de looptijd wel het volledige geleende bedrag terugbetalen of opnieuw lenen.
Risico's
Dat kan risico's met zich meebrengen. Want wie in inkomen is gedaald, gaat scheiden of in een huis woont dat minder waard is geworden (ook in die tijden leven we soms), kan overblijven met een grote hypotheekschuld als er onvoldoende eigen vermogen is opgebouwd en herfinanciering niet lukt.
Om die redenen mag een volledige aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig niet meer worden afgesloten, het aflossingsvrije deel kan nog maximaal 50 procent van de woningwaarde bedragen.
Bron artikel: RTL nieuws 16-02-2022